NAPI PROGRAM

Shadow
Slider

2021. Tábor Tematika

1.nap
Magyar Nemzeti Múzeum      https://mnm.hu/

Itt kapjuk az első benyomást arról, milyen rohamosan változtatta meg az emberek életét az I.világháború.  Milyen volt az élet a frontvonalokon és milyen volt az életük az otthon maradottaknak? Milyen következményei voltak az új hadviselésnek az orvostudományban és a családokban? Az emberiség történetében az első olyan háború, ami mindent megváltoztatott és mindenre kihatással volt.

2.nap
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum       http://semmelweismuseum.hu

A múzeum egyik újdonságának számító foglalkozásán vehetünk részt. Hogyan próbálták gyógyítani a frontokon százával sebesült katonákat? Milyen újításokat vezettek be a sebesült ellátásban? Hogyan bírták az orvosok, ápolók fizikailag és pszichésen a léleknyomasztó terhet?

3.nap
Új világ született kiállítás – Várkert Bazár       https://varkertbazar.hu

A Várkertbazárban megalkotott kiállítás Budapest egyik legújabb múzeuma. A kiállítás a modern kiállítástechnológia széles eszköztárával ad betekintést az első világháborúba. A tábori hetünkön ez a hely ad vissza legtöbbet a háború képi dokumentálásából. A multimediális és interaktív, különleges grafikai elemekkel színesített „A háború urai” című kiállításrészben az egykori dinasztiák uralkodóit ismerhetjük meg, mint embert, mint családapát, mint bélyeggyűjtőt.

4.nap
Hadtörténeti Múzeum       http://www.militaria.hu/hadtorteneti-intezet-es-muzeum

A mindig nagy várakozást és izgalmakat adó Hadtörténeti Múzeum. 1914-ben kitört az I. hilágháború. Ennek az eseménynek a tárgyi hagyatékával ismerkedünk. Milyen körülmények között élték a katonák hónapokon, éveken át a lövészárkokban? Milyen hadászati újdonságokkal rukkoltak elő a nagyhatalmi gépezetek?  Milyen fegyverrel harcoltak?  Mi volt a célja a háborúnak? Érdemes volt-e ennyi ember áldozatot hozni? …….. és a kihagyhatatlan fegyvertári szemlélődés sem marad el.

5.nap
Millenáris Park       https://millenaris.hu

A Millenáris az egykori Ganz Művek területe. Nem is gondolnánk milyen sok kapcsolódási pontja van a Ganz Műveknek a háborúhoz. Hogy hogyan kapcsolódott Ganz Ábrahám témánkhoz, az I. világháborúhoz? Itt, ezen a gyönyörűvé varázsolt kertben beszélgetünk erről.

EGY NAP forgatókönyve

Reggeli gyülekező 7:45 – 8:15 óra között
A Budapesten gyülekezőknek a helyszín később kerül kihirdetésre.
A Szigetszentmiklóson gyülekezőknek: Szigetszentmiklós, Gyári út 12. szám, a Faház söröző kertje. Itt lehetőség van a reggelizés befejezésére.
Ráhangolódunk a napra. Térképen betájoljuk magunkat hová megyünk a nap folyamán. Megbeszéljük a tömegközlekedés útvonalait. A szigetszentmiklósi gyerekekkel HÉV-re ülünk és csatlakozunk a budapesti gyerekekhez.
Felfedezünk egy közparkot (Margit-sziget, Gellért hegy, Városliget, Vár, Rózsa-domb), ahol sétálgatás közben anekdotázunk, a várossal kapcsolatos történeteket mesélek. Kipróbáljuk a játszótereket, az állatsimogatót, megmásszuk a lépcsőket, labdázunk, mesét írunk.
Ebéd egy előre lefoglalt étteremben, ahol terített asztalnál, pincérek kiszolgálásával elköltjük az ebédet. Megtanuljuk hogyan kell viselkedni ilyen helyen.
Ebéd után indulás a kiválasztott hűvös, légkondicionált múzeumba. Ott szakképzett múzeumpedagógusok 90-120 perces foglalkozáson ámulatba ejtik a gyerekeket. A foglalkozások rendkívül érdekesek és csak ilyen szervezett formában látogathatók. A múzeumi óra után kézműves foglalkozást tartanak a gyerekeknek a témához kapcsolódóan. Mindenki elkészítheti az amulettjét, a lőporos táskáját, arany forintját…stb…
A nap kb. 16 órakor zárul a kiinduló helyen.