NAPI PROGRAM

Shadow
Slider

2023. Tábor Tematika

Ez évi témánk „Petőfi 200”. Igen, Petőfi, a lázadó ember és a költő lesz a fő témánk. Vele együtt a forradalom, az 1848/49-es események és azok szereplői.

HÉTFŐ -Magyar Pénzmúzeum

Minden évben van egy kis meglepetés helyszín, idén a Pénzmúzeum lesz a meglepetés. Tavaly márciusban nyitott ez a vadonatúj múzeum. „A forint históriája” foglalkozáson megismerkedünk a Magyarország története során használt fizetőeszközökkel. Kiemeljük közülük a Kossuth-bankót, melyet a szabadságharc idején vezettek be. Ha már ott vagyunk, kihasználjuk a helyet és megismerkedünk az MNB Aranyvonatának történetével is.

KEDD -Nemzeti Múzeum

„Hadba hívó- forradalom és szabadságharc” Petőfi valóban elszavalta a Nemzeti dalt a Nemzeti Múzeum lépcsőjén 1848. március 15-én? Milyen szerepe volt március 15-én Petőfinek és a márciusi ifjaknak? De kik a márciusi ifjak? Kiket hívtak hadba? Kellett-e hadba hívni az embereket? Ha igen, hogyan tették? Miért torkollt a forradalom szabadságharcba? Hol máshol, mint itt, a Nemzeti Múzeumban, ezen az emblematikus helyen ismerjük meg az 1848/49-es évek eseményeit, szereplőit.

SZERDA -Petőfi Irodalmi Múzeum

„Költőnek lenni vagy nem lenni” Megismerkedünk Petőfi életével, személyiségével, relikviáival. Milyen volt a költő a lázadó ember személyében? Milyennek ismerték a barátai? Kik voltak a barátai? Milyen lehet egy nehéz természetű forradalmár névjegykártyája? Hogyan használta az akkori média lehetőségeit? Milyen szerepe volt ebben a Landerer nyomdában használt nyomdagépnek? Mi most elkészítjük a forradalmár névjegykártyáját.

CSÜTÖRTÖK – Néprajzi Múzeum

„Ismered Petőfit?” Egy híres ember, talán egy szuperhős, vagy egy mesehős? Ismerni kellene? Egy olyan kultikus alaknak a nyomába indulunk, akiről egyszerre lehet tudni sokat és keveset. Képzeljük el, hogy mit jelenthetett anno hősnek lenni és kik azok a hősök, akik ma is velünk élnek? Petőfi és kora másképp.

 PÉNTEK- Hadtörténeti Múzeum

Minden évben a legnagyobb siker a Hadtörténeti Múzeum, hiszen elmaradhatatlan a fegyverbemutató és fogdosó. „Híresek és hirhedtek 1848-49-es év eseményeiben”. Görgei és Damjanich, Perczel illetve Windischgratz, Jellačić és Haynau élete és tevékenysége a szabadságharc időszakában. Azokat a közös kapcsolódási pontokat vesszük górcső alá, amelyek meghatározóak voltak a harctéri események alakulásában és érintették ezeket a hadvezéreket. Rajtuk és az általuk megvívott csatákon keresztül játékosan ismerkedünk a korszakkal, a szemben álló hadseregekkel, a fegyelem és a motiváció fontosságával, a hazaszeretettel és a katonai etikával.

EGY NAP forgatókönyve

Reggeli gyülekező 7:45 – 8:15 óra között
A Budapesten gyülekezőknek a helyszín várhatóan a Múzeum körút 4.szám, az ELTE épületében.
A Szigetszentmiklóson gyülekezőknek: Szigetszentmiklós, Gyári út.

Itt lehetőség van a reggelizés befejezésére.
Ráhangolódunk a napra. Térképen betájoljuk magunkat hová megyünk a nap folyamán. Megbeszéljük a tömegközlekedés útvonalait. A szigetszentmiklósi gyerekekkel HÉV-re ülünk és csatlakozunk a budapesti gyerekekhez.
Felfedezünk egy közparkot (Margit-sziget, Gellért hegy, Városliget, Vár, Rózsa-domb), ahol sétálgatás közben anekdotázunk, a várossal kapcsolatos történeteket mesélek. Kipróbáljuk a játszótereket, az állatsimogatót, megmásszuk a lépcsőket, labdázunk, mesét írunk.
Ebéd egy előre lefoglalt étteremben, ahol terített asztalnál, pincérek kiszolgálásával elköltjük az ebédet. Megtanuljuk hogyan kell viselkedni ilyen helyen.
Ebéd után indulás a kiválasztott hűvös, légkondicionált múzeumba. Ott szakképzett múzeumpedagógusok 90-120 perces foglalkozáson ámulatba ejtik a gyerekeket. A foglalkozások rendkívül érdekesek és csak ilyen szervezett formában látogathatók. A múzeumi óra után kézműves foglalkozást tartanak a gyerekeknek a témához kapcsolódóan. Mindenki elkészítheti az amulettjét, a lőporos táskáját, arany forintját…stb…
A nap kb. 16 órakor zárul a kiinduló helyen.