NAPI PROGRAM

Shadow
Slider

2022. Tábor Tematika

Ez évi témánk a honfoglaló magyarok életmódja, harcmodora, vallási szokása lesz.

HÉTFŐ -Budai barlangrendszer a Budai Vár alatt

Minden évben van egy kis meglepetés helyszín, ami nem feltétlenül kapcsolódik a tematikánkhoz, viszont annál nagyobb látványosság. Most a Budai Vár alatt lévő barlangrendszert látogatjuk meg. Garantáltan 12 fok, különleges természeti képződmény, meghökkentő nagyságú üregek és ezek furcsa felhasználása a magyar történelem évszázadai során.

 

KEDD -Nemzeti Múzeum

Honfoglaló mindennapok – A végső állomás

A 9. század végén a Kárpát-medencébe érkeztek a magyarok. De vajon hogyan kezdték megszervezni életüket honfoglaló őseink ezen az új területen? Hogyan élhettek a mindennapokban, milyen ruhában jártak, hogyan dolgoztak? A használati tárgyakat nemcsak tárlókon keresztül láthatjuk, hanem kézbe is vehetjük őket.

 

SZERDA -Mezőgazdasági Múzeum

Tudod-e, hogy vajon mit jelent a „tündök” vagy az „istenfa”? Mit gondolsz, vajon mennyi idő alatt építették fel honfoglaló őseink a jurtát a vándorlásaik során? Láttál már igazi veremházat? És vajon mi az a „zsupszalma”?

Ezekre a kérdésekre is megkapjuk a választ, miközben egészen a Honfoglalásig repülünk vissza az időben. Kalandozásaink során egy jurtában, egy veremházban és egy vályogházban is megnézzük, hogyan éltek őseink a honfoglalás korában.  Arra is fény derül, hogy a háziállatok (juh, sertés, szarvasmarha, baromfiak, kutya, ló) milyen fontos szerepet töltöttek be eleink életében.

 

CSÜTÖRTÖK – Hadtörténeti Múzeum

Minden évben a legnagyobb siker a Hadtörténeti Múzeum, hiszen elmaradhatatlan a fegyverbemutató és fogdosó. A foglalkozás során együtt ismerkedünk meg a honfoglaló magyarok viseletével, életmódjával, fegyvereivel és kalandozó hadjárataival. Elsősorban a régészeti és írott emlékek segítségével vizsgáljuk meg, hogy milyenek voltak a 895-ben új hazát szerző őseink és miben változtak meg az államalapítás korára.

 

 PÉNTEK- Néprajzi Múzeum

Az év legnagyobb attrakciója az Új Néprajzi Múzeum! Előreláthatóan júniuselején adják át. Talán mi leszünk az első csoport, akiket szervezetten fogadnak régi jól ismert múzeumpedagógusaik. Már maga az épülettel való ismerkedés sem mindennapi élmény lesz a gyerekek számára. A foglalkozásban nem fogunk csalódni.

EGY NAP forgatókönyve

Reggeli gyülekező 7:45 – 8:15 óra között
A Budapesten gyülekezőknek a helyszín várhatóan a Múzeum körút 4.szám, az ELTE épületében.
A Szigetszentmiklóson gyülekezőknek: Szigetszentmiklós, Gyári út 12. szám, a Faház söröző kertje.

Itt lehetőség van a reggelizés befejezésére.
Ráhangolódunk a napra. Térképen betájoljuk magunkat hová megyünk a nap folyamán. Megbeszéljük a tömegközlekedés útvonalait. A szigetszentmiklósi gyerekekkel HÉV-re ülünk és csatlakozunk a budapesti gyerekekhez.
Felfedezünk egy közparkot (Margit-sziget, Gellért hegy, Városliget, Vár, Rózsa-domb), ahol sétálgatás közben anekdotázunk, a várossal kapcsolatos történeteket mesélek. Kipróbáljuk a játszótereket, az állatsimogatót, megmásszuk a lépcsőket, labdázunk, mesét írunk.
Ebéd egy előre lefoglalt étteremben, ahol terített asztalnál, pincérek kiszolgálásával elköltjük az ebédet. Megtanuljuk hogyan kell viselkedni ilyen helyen.
Ebéd után indulás a kiválasztott hűvös, légkondicionált múzeumba. Ott szakképzett múzeumpedagógusok 90-120 perces foglalkozáson ámulatba ejtik a gyerekeket. A foglalkozások rendkívül érdekesek és csak ilyen szervezett formában látogathatók. A múzeumi óra után kézműves foglalkozást tartanak a gyerekeknek a témához kapcsolódóan. Mindenki elkészítheti az amulettjét, a lőporos táskáját, arany forintját…stb…
A nap kb. 16 órakor zárul a kiinduló helyen.