NAPI PROGRAM

Shadow
Slider

2024. Tábor Tematika

Ez évi témánk az Árpád-házi királyok. Az államalapító Szent Istvántól az utolsó Árpád-házi királyig, III. Andrásig. Az állam megerősítése, hódítások, cselszövések, az ország védelme. Egy nagyon mozgalmas és meghatározó korszak Magyarország történelmében.

HÉTFŐ – Margit-sziget

Miért öltek meg egy Árpád-házi herceget a Margit-szigeten, és hol őrzik ma a csontjait? Hogyan élte kolostori életét Szent Margit? A Margit-szigeti sétán megismerhetitek a Margit-szigeti domonkos apácakolostort, a domonkos rendet, és Szent Margit életének történetét! Mindezekkel a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa ismertet meg minket.

……..

KEDD -Nemzeti Múzeum

Megtudjuk, hogyan alapította meg és milyen intézkedésekkel erősítette meg Szent István a magyar államot. Hogyan váltotta fel a veremház a jurtát? Hogyan alakult át a pogány vallás keresztény vallássá? Milyen koronával koronázták meg az Árpád-házi királyokat? Milyen pénzt használtak? Egyáltalán honnan lett a pénz? Tudtad, hogy már akkor is volt infláció? De mi volt ennek az oka?

……

SZERDA -Budapesti Történeti Múzeum

Hogyan nézett ki egy Árpád-kori falu? Megtudhatjuk a múzeum kiállításán. Kána egy Árpád-kori falu volt a mai Budapest területén. A kiállításban megismerkedünk a gazdag leletanyaggal, a mindennapi élettel, egy falu jellegzetességeivel, felépítésével. Reményeim szerint mi magunk megalkothatjuk a saját kis falunkat.

…….

CSÜTÖRTÖK -Svábhegyi Csillagvizsgáló

Minden évben van egy különleges helyszín. Most ez a Svábhegyi csillagvizsgáló lesz. Budapest legnagyobb csillagvizsgálója, és a Világegyetem rejtett titkai arra várnak, hogy felfedezzétek őket! Csillagász szakvezetőnkkel végigjárjuk a kupolákat a normafai ősfás parkban. A csillagvizsgáló kupolában megismerkedünk a távcsőóriás működésével, és a csillagászok életével. Megismerkedhetünk a legizgalmasabb műszerekkel, és az égitestek látványával is

…….

 PÉNTEK- Hadtörténeti Múzeum

Minden évben a legnagyobb siker a Hadtörténeti Múzeum, hiszen elmaradhatatlan a fegyverbemutató és fogdosó. A múzeum fantasztikusan felkészült munkatársaitól bepillantást nyerünk a Magyar Királyság területén élt lovagok mindennapjaiba, „kiképzésükbe”, fegyverzetébe, a lovagi tornák világába, valamint az országban működő lovagrendekbe. És persze elmaradhatatlan a fegyverek, sisakok, páncélok kipróbálása.

EGY NAP forgatókönyve

Reggeli gyülekező 7:45 – 8:15 óra között
A Budapesten gyülekezőknek a helyszín várhatóan a Múzeum körút 4.szám, az ELTE épületében.
A Szigetszentmiklóson gyülekezőknek: Szigetszentmiklós, Gyári út.

Itt lehetőség van a reggelizés befejezésére.
Ráhangolódunk a napra. Térképen betájoljuk magunkat hová megyünk a nap folyamán. Megbeszéljük a tömegközlekedés útvonalait. A szigetszentmiklósi gyerekekkel HÉV-re ülünk és csatlakozunk a budapesti gyerekekhez.
Felfedezünk egy közparkot (Margit-sziget, Gellért hegy, Városliget, Vár, Rózsa-domb), ahol sétálgatás közben anekdotázunk, a várossal kapcsolatos történeteket mesélek. Kipróbáljuk a játszótereket, az állatsimogatót, megmásszuk a lépcsőket, labdázunk, mesét írunk.
Ebéd egy előre lefoglalt étteremben, ahol terített asztalnál, pincérek kiszolgálásával elköltjük az ebédet. Megtanuljuk hogyan kell viselkedni ilyen helyen.
Ebéd után indulás a kiválasztott hűvös, légkondicionált múzeumba. Ott szakképzett múzeumpedagógusok 90-120 perces foglalkozáson ámulatba ejtik a gyerekeket. A foglalkozások rendkívül érdekesek és csak ilyen szervezett formában látogathatók. A múzeumi óra után kézműves foglalkozást tartanak a gyerekeknek a témához kapcsolódóan. Mindenki elkészítheti az amulettjét, a lőporos táskáját, arany forintját…stb…
A nap kb. 16 órakor zárul a kiinduló helyen.